donderdag 31 oktober 2013

Een fotoverslag!

Van deze dag een verslag met weinig woorden maar een verslag met foto's.

 

Van 8.45 uur tot 9.15 uur lezen.


 
Van 9.15 uur tot 10.15 uur rekenen.
Na de pauze taal en spelling.
En ben je klaar met je werk dan ga je verder met je taakkaart.

 

Werken aan een mini-pad over speurhonden.

Werken aan een webpad over de Tweede Wereldoorlog.

Werken aan een mini-pad over leeuwen.

Werken aan een mini-pad over de olifant.

De tafeltjes oefenen.

Woordenschatoefeningen.
's Middags schrijven, aardrijkskunde en gym.
In plaats van een les in de gymzaal zijn we heerlijk buiten geweest.
Bedankt mama Renata, voor het ophangen van de time-timer.
De kinderen van groep 5 zullen er heel blij mee zijn.

Donderdag 14 november topotoets voor groep 6:
Provincies met hoofdsteden.
 
 
 

woensdag 30 oktober 2013

Van Dale Junior Spreekwoordenboek

Gisteren heb ik voor mijn groep 5/6 het Van Dale Junior Spreekwoordenboek gekocht.
Wat betekenen onze spreekwoorden? Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Maar ik denk dat de kinderen van groep 5 het boek ook kunnen gebruiken. Het is een prachtig boek.
Je vindt in dit boek alles wat je wilt weten over ruim 2700 spreekwoorden en uitdrukkingen.
Zuig je weleens iets uit je duim? Heb je ooit een kat in de zak gekocht? En valt bij jou thuis de appel ook niet ver van de boom? Als je erop gaat letten, merk je dat spreekwoorden en uitdrukkingen overal om ons heen zijn in boeken en tijdschriften, op de televisie en de radio en in de gesprekken die dagelijks gevoerd worden.
Uitdrukkingen maken de taal levendig, omdat ze een beeld oproepen. Vaak is dat een grappig beeld: denk maar aan ogen op steeltjes, aan rode oortjes of aan lange tenen.
In dit boek kom je veel te weten over de betekenis en het gebruik van allerlei spreekwoorden en uitdrukkingen. In het boek staat ook waar de uitdrukkingen vandaan komen. Er staan wel 150 tekeningen in het boek. Verder ook allerlei extra wetenswaardigheden.

Een voorbeeld: ik dacht net laat me het woord school eens opzoeken. Dan vind ik het volgende:
school
uit de school klappen
geheimen doorvertellen

Het fotomodel heeft uit de school geklapt over
haar relatie met rock-'n-rollzanger Mick Jagger.
Klappen betekent "praten" en "kletsen". De
uitdrukking slaat eigenlijk op kinderen
die thuis vertellen wat er op school is gebeurd.


Ik hoop dat mijn klas het boek met veel plezier zal gebruiken.Ook deze ochtend is weer omgevlogen!

Wat was dat leuk om te zien vanmorgen toen ik de klas inkwam. Al die pompoenen!!! Een compliment voor alle kinderen, juf Nikki en alle ouders die geholpen hebben.
We begonnen de dag met Estafette. Daarna stond rekenen op het rooster. Ik heb een projecttaak gedaan met groep 6. Eén van de opdrachten was: reken de oppervlakte uit van de getekende figuren. Bij de projecttaken laat ik de kinderen vaak samenwerken. Dit levert vaak heel goede resultaten op.

Na de pauze liet Gino ons de foto's zien van de bruiloft van zijn vader en moeder. Wat een prachtige foto's. Daarna hebben we het licht in de klas uitgedaan en de lichtjes in de pompoenen aangedaan. Bij dit licht hebben we tien minuten gelezen. Het zag er zo gezellig uit.De taalles hebben we met groep 5 en 6 samen gedaan. Het onderwerp was het voeren van een gesprek in een winkel, een gesprek tussen de klant en de verkoper. We hebben er eerst twee filmpjes over bekeken: een gesprek op een goede manier en een gesprek op een heel onbeleefde manier. Daarna zijn we dit gaan oefenen in de klas.
In de spellingles ging het in groep 5 over de ij en in groep 6 over de c in cijfer en insect. De ene keer klinkt de c als een s en de andere keer hoor je een k. Moeilijk!!!
Op het einde van de ochtend hadden we ook nog twintig minuten tijd voor een muziekles. De kinderen hebben een nieuw lied geleerd: gooi- en scheldlied. Het refrein is als volgt:

 
Hondenkop, stom konijn, schelden doet van binnen pijn,
oliebol, dikke beer, schelden doet ook zeer.
Twee jongens zingen een gedeelte van de tekst solo.
We hebben de muziekles afgesloten met het lied: droomboom. "Heel voorzichtig in mijn droom, klim ik langzaam in die boom." En dat deden de kinderen dus echt!!! 
 
vrijdag 25 oktober 2013

Een fijne vrijdagmiddag!

De helft van de vrijdagmiddag "studeren", en de andere helft van de vrijdagmiddag knutselen.
Zowel groep 5 als groep 6 kregen vanmiddag een schrijfles en een geschiedenisles. De geschiedenisles van groep 6 ging over de Romeinen. De geschiedenisles van groep 5 ging over een Germaans dorp. Allebei de groepen hebben eerst een verhaal gelezen. Dat verhaal hebben we besproken en daarna moesten de kinderen vragen maken over het verhaal.


In de handenarbeidles van juf Nikki gaan de kinderen een mobiel maken voor Halloween. Omdat dat best veel werk is, hebben we er vanmiddag al aan gewerkt. Het was veel knipwerk. Het wordt vast heel leuk.
 
 
 


Wat is het fijn om juf te zijn!

Middagpauze! Tijd om wat te eten, na te kijken en klaar te leggen voor vanmiddag. Toch even tijd genomen voor dit blog. Zomaar om te zeggen dat juf zijn een fantastisch beroep is. Vanmorgen heerlijk gewerkt met de klas. Nieuwsbegrip, rekenen, taal, spelling en Nieuws uit de Natuur stonden op het rooster. En alles ging deze ochtend vanzelf. De kinderen werkten hard en keken met plezier naar een oude aflevering van Nieuws uit de Natuur over muizen. Vanmiddag: schrijven, geschiedenis en knutselen. Het zal weer zo voorbij zij.
DE JUF GENIET!

donderdag 24 oktober 2013

Donderdag 24 oktober

We begonnen deze donderdag met Estafette. Eén groepje leest met de leerkracht, er zijn kinderen die met de hulp van ouders lezen en er zijn kinderen die zelfstandig een boek lezen.
Na Estafette lezen had ik rekenen gepland en een toets begrijpend lezen. Heel geconcentreerd werken de kinderen uit groep 6 en groep 5 aan de toets. Begrijpend lezen is niet eenvoudig. Daar heb je een goede concentratie voor nodig.


Na de pauze weer een toets. Nu van verkeer. Ik ben benieuwd hoe de kinderen deze toets gemaakt hebben. Voor vanavond nakijkwerk........
Voor de lunch ook nog taal en spelling.
's Middags een schrijfles en een les aardrijkskunde. In groep 6 ging de aardrijkskundeles over Amsterdam en omgeving.
Door omstandigheden ging de gymles niet door. De kinderen weten waarom we niet gegymd hebben........
Op het einde van de dag hebben we nog gezellig gedanst o.a. op deze muziek: dansmuziek
Morgen alweer de laatste dag van de week. Eind volgende week alweer november. November en december: twee speciale maanden met rapporten, Sinterklaas en Kerstmis. Ik zie er naar uit.
 woensdag 23 oktober 2013

Hard gewerkt!

Voor de kinderen de derde dag na de herfstvakantie, voor mij de eerste dag met groep 5/6 na de herfstvakantie. Wat is er hard gewerkt. Ik maak voor elke dag altijd een planning van wat ik met de leerlingen op die dag wil doen. Regelmatig lukt het niet om alles te doen wat ik gepland heb. Maar vandaag was zo'n dag waarop alles lukte. Alles wat ik had gepland, hebben we kunnen doen. Dat geeft een goed gevoel.
We begonnen de dag met Estafette. Daarna ging groep 5 met juf Nikki rekenen en ik ging met groep 6 aan de slag. Het onderwerp van de rekenles was de kalender. Geef de zaterdagen en zondagen een kleurtje, geef de vakanties een kleurtje, hoeveel dagen in een jaar ga je naar school, hoeveel dagen heb je vrij. De kinderen zijn heel intensief met deze opdrachten bezig geweest.
Na de pauze stonden op het rooster: taal, spelling, sociale vaardigheden en muziek. In de les sociale vaardigheden hebben we het gehad over grapjes. Grapjes kunnen leuk zijn maar ook heel naar. De kinderen kwamen zelf met goede voorbeelden. In de muziekles hebben de kinderen het lied "De droomboom" geleerd. Heerlijk om te zien hoe de kinderen genieten van een muziekles.
Morgenmiddag staat er weer gym op het rooster. Mijn plan was om na de herfstvakantie niet meer buiten te gymmen maar naar de gymzaal te gaan. Maar nu het weer zo mooi is, verander ik mijn plan en gymmen we morgen nog een keer buiten.


maandag 21 oktober 2013

De herfstvakantie is weer voorbij!

De herfstvakantie is weer voorbij. Maar de herfst niet. In de klas zijn we nu begonnen met het thema herfst. Met de letter h van herfst en haas. Vanmiddag bracht iemand al een haarborstel mee naar school. In de klas ook een prachtige herfstboom. Die hadden de kinderen voor de vakantie al gemaakt samen met juf Sharina.
Vandaag ook een nieuwe leerling in de groep. We zijn nu met 23 kinderen.
Enthousiast vertelden de kinderen in de kring over hun belevenissen in de herfstvakantie. Na het kringgesprek zijn we ongeveer 20 minuten bezig geweest met het thema herfst.
Dit is de link naar het doe-pad: doe-pad herfst Ook heel leuk voor thuis. Er staan filmpjes op over de herfst, spelletjes en een kleurplaat. Vandaag hebben we twee filmpjes bekeken, we hebben het memoryspel gespeeld, ik heb het verhaal voorgelezen en de kleurplaat had ik gekopieerd voor kinderen die 's middags graag zouden willen kleuren.
Hierna hebben we ruim drie kwartier gewerkt, we hebben ons fruit opgegeten en wat gedronken en we hebben heerlijk buiten gespeeld.
De middag begon ook met buiten spelen. Daarna een "rekenlesje" over de begrippen groot en klein, even groot, even klein, grootste, kleinste, groter dan, kleiner dan. Ik had het prachtige fotoboek Mini en Maxi meegenomen. Daarin staan o.a. dieren afgebeeld op ware grootte. Zo ook de slurf van een olifant. Die kan je helemaal uitklappen. En dan zien de kinderen dat kinderen van vier jaar net zo groot zijn als de slurf van een olifant of een beetje kleiner of een beetje groter.
Na dit rekenlesje zijn we gaan werken. Het is prachtig om te zien hoe geconcentreerd kinderen bezig kunnen zijn met b.v. constructiemateriaal of een kleurplaat.
En dan is de eerste schooldag na de herfstvakantie weer voorbij. En zoals gewoonlijk is de dag weer omgevlogen. Nog een fijne week, jongens en meisjes.
 
 
 
donderdag 17 oktober 2013

Mini en Maxi, een schitterend fotoboek

Mini en Maxi, een schitterend fotoboek. Bezig met mijn lessen voor de komende week bekeek ik dit boek eens goed. Ik had het gehaald bij de bibliotheek. Het eerste wat bij dit boek opvalt, is het formaat. Het is heel groot. Het thema van het boek is groot/klein in de dierenwereld. Het bijzondere van het boek is dat alles op ware grootte is afgebeeld. Het begint met eieren: van de hele kleine eitjes van de rode mestkever tot het grootste ei van de struisvogel. Verder in het boek het kleinste vogeltje, het kleinste aapje, de kleinste kikker. De kleine welpjes van de leeuw worden afgezet tegen de tegen de enorme kop van een volwassen leeuw. Het hoogtepunt van het boek is de kop van de olifant met slurf.
Maandag ga ik met dit boek aan de slag met de kleuters. Opdrachten bij dit boek: Zoek iets dat even groot is als het struisvogelei, Welke kinderen zijn even groot als de slurf van de olifant? (om de slurf zichtbaar te maken moeten verschillende bladzijden worden uitgevouwen)
Maar ook voor mijn groep 5/6 is het een fantastisch boek. Het is een boek waar iedereen van jong tot oud van kan genieten.


zaterdag 12 oktober 2013

Van Dale Juniorwoordenboek Nederlands

Ik was al een tijdje op zoek naar een goed woordenboek voor mijn groep 5/6. Dankzij wat antwoorden op mailtjes hierover heb ik gisteren het Van Dale Juniorwoordenboek Nederlands gekocht. Het is een PRACHTIG woordenboek voor kinderen vanaf 8 jaar. In het Juniorwoordenboek kun je van alles opzoeken over woorden:
- wat het woord betekent
- hoe je een woord schrijft
- wat het meervoud is van een woord
- wat de verleden tijd is van een woord
- wat het voltooid deelwoord is van een woord
- hoe je moeilijke woorden moet uitspreken
- soms staat er een plaatje bij
- of er "de" of "het" voor een woord kan.
Het Juniorwoordenboek is volledig aangepast aan de officiële spelling van 2005.
Als vervolg op "de Junior" is er voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar het Van Dale Basiswoordenboek. Dat ga ik binnenkort ook kopen. Dat is dan weer geschikt voor groep 6. En op mijn verlanglijstje staat ook het Van Dale Junior spreekwoordenboek.
Ik ben heel benieuwd hoe de kinderen met "de Junior" zullen gaan werken.


vrijdag 11 oktober 2013

Negen schoolweken......nu herfstvakantie!

De laatste dag voor het begin van de vakantie. We begonnen deze vrijdag met het maken van het tweede deel van de rekentoets. Daarna was het FEEST!!! Een jarige in de klas. De jarige op de stoel en zijn klasgenoten en de juf zingen. "Daar komt meneer Pantoffel aan" wordt een echte hit. Na het zingen heeft de jarige getrakteerd. Op een ijsje!!! Mmmmm!!!

Nadat we ons ijsje op hadden, hebben we het droedelspel gespeeld. Altijd een succes!!!Na de pauze hebben we een zinnendictee gemaakt en een taaltoets.
's Middags kregen we bezoek in de klas. Een oud-leerling die afgelopen zomer verhuist is naar Etten-Leur. De kinderen waren blij hem weer te zien. We hebben een toets van geschiedenis gemaakt, een bladzijde geschreven, naar Nieuws uit de natuur gekeken en onze laatjes opgeruimd. De aflevering van Nieuws uit de natuur stond in het teken van 50 jaar Schooltv. Ik vond deze extra lange aflevering erg tegenvallen. We hebben de aflevering dan ook niet helemaal bekeken. Op het einde van de middag hebben we nog gedanst. Een mooi begin van de herfstvakantie. Geniet ervan, jongens en meisjes, jullie hebben het verdiend.

 donderdag 10 oktober 2013

Afsluiting van de Kinderboekenweek

De afsluiting van de Kinderboekenweek stond gepland voor 15.00 uur deze middag. Daarvoor hebben we echt heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel veel gedaan. Een opsomming van al het werk:
- rekentoets
- woorddictee
- toets woordenschat
- opdrachten van de verkeerskrant maken
- toets aardrijkskunde
Juf, juf, juf, hoe haal je het in je hoofd om de kinderen zoveel werk te geven...........maar het meeste heb ik in de afgelopen uren nagekeken en...................het is prima gemaakt. De jongens en meisjes hebben een heel groot compliment verdiend.

Eindelijk is het dan 15.00 uur. Alle leerlingen, leerkrachten en ouders hebben zich verzameld op het middenbouwplein. En wat leuk, wijkagent Jeroen is er ook. En waarom is dat nu zo leuk????? De kinderen hebben een boek geschreven. En in dat boek is een rol weggelegd voor wijkagent Jeroen. Alle kinderen hebben meegewerkt aan het boek, van groep 1/2 tot en met groep 7/8. Tijdens de afsluiting van de kinderboekenweek wordt het boek door een aantal kinderen voorgelezen. Juf Nikki haalt agent Jeroen naar voren zodat iedereen hem goed kan zien.
Naast het voorlezen van het boek werd ook de winnaar van de voorleeswedstrijd bekend gemaakt. En natuurlijk hebben we ook nog gezongen en gedanst op het lied Ja, klaar voor de start.
De Kinderboekenweek is weer voorbij. Maar lezen en voorlezen blijven we doen!!!