vrijdag 29 november 2013

Ik ben er weer!!!

Na een week thuis door ziekte ga ik maandag weer starten. Ik heb er ontzettend veel zin in. Ik heb de kinderen, mijn collega's en het werk erg gemist. Maandag ga ik aan de slag op Aventurijn. Woensdag vieren we Sinterklaas op Mariadonk. Met groep 5/6 hebben we dan een surprise-ochtend met spelletjes. Wat heb ik daar zin in. Donderdag proberen om "gewoon" school te doen. Vrijdag hebben de kinderen van Mariadonk en Aventurijn vrij. Ik heb dan een studiedag op Aventurijn. Wat is het fijn om weer aan het werk te kunnen. Zeker in deze gezellige tijd.


zondag 24 november 2013

Feest in groep 5/6

Maandag 25 november is er een feestje in groep 5/6. We hebben dan een jarige zesdegroeper. Dat wordt zingen, trakteren en het droedelspel spelen. Helaas kan ik er niet bij zijn. Daarom wens ik hem nu al een supergezellige verjaardag toe.

Hieperdepiep hoera, gefeliciteerd Mike.


vrijdag 22 november 2013

Vrijdag 22 november

Wat leuk dat Carlijn een blog geschreven heeft. Het was helemaal haar eigen idee. Super!!! Leest u vooral ook de reacties bij het blog van Carlijn. Zo leuk!!! Ik hoop dat er meer kinderen volgen.

Wat leuk vanmorgen om 8.20 uur. Een enthousiaste vijfdegroeper heeft Sint- en Pietspullen meegenomen om de klas in Sinterklaassfeer te brengen. En wie kreeg de Pietenmuts op? De grote pompoen van juf Nikki.

's Morgens heb ik de kinderen weer hard laten werken: het tweede deel van de rekentoets, een taaltoets en een zinnendictee. Tussendoor wel even ontspanning met een memoryspel over Sinterklaas op het digibord.

Op het einde van de ochtend hebben we nog gekeken naar Nieuws uit de natuur. De aflevering ging over zout.

's Middags stonden Nieuwsbegrip, geschiedenis en schrijven op het rooster. Een foutje van mij: ik wilde in één geschiedenisles twee hoofdstukken behandelen zowel bij groep 5 als 6. Dit was op vrijdagmiddag toch wel te veel gevraagd van de kinderen. "Niet meer doen, juf Anita."

Verdiept in een tekst over de Romeinen.


De week is weer om. Alle lezers wens ik een fijn weekend toe. Volgende week hoop ik op dinsdag en donderdag de meeste ouders te spreken. Een blog geschreven door een vijfdegroeper!

                                                       het verhaal over mijn leven

    hallo ik heet carlijn ik ben 9 jaar oud. en ik woon op een boerderij in zegge!
                                    mijn lievenlingskleur is orange!
              mijn kleine zusje heet floor en  ze is 8 jaar oud. dus jonger als ik.
                                    haar lienenlingskleur is geel!
              mijn grote zus heet lonneke zij is 11 jaar oud. dus ouder als ik.
                                   haar lievenlingskleur is  blauw!
              mijn moeder  is 40 jaar oud. ze is heel aardig voor mijn en mijn zussen.
                                   haar lievenlingskleur is blauw!
              mijn vader  is 41 jaar oud. hij is ook heel aardig voor mijn en mijn zussen. 
                                   zijn lievenlingskleur is groen!
              We hebben twee honden evy en bono ze zijn heel erg aan elkaar gehecht.
               Ook hebben we ongeveer 200 koeien en kalfjes.de koeien zijn allemaal meisjes
              maar bij de kalfjes staan er ook een paar jongetjes tussen.
              We hebben ook kippen en 1 haan ik weet niet precies hoeveel kippen we hebben.
              We hebben ook vier cavia's  viky kyra tommie en bert ze zijn heel lieftommie en bert zijn
               twee jongetjes kyra en viky zijn de meisjes.
               Ook hebben we lang geleden twee schildpadjes gehad op begeven moment hebben we ze
                moeten verkopen omdat ze te groot werden.
                School we zitten allerdrie op de zelfde school mariadonk mijn vader heeft vroeger ook 
                op mariadonk gezeten.


                                    dit was mijn verhaal bedankt voor het lezen!!!!!!!

 

                        
               

donderdag 21 november 2013

Een toetsdag!

Ja, donderdag 21 november kan ik gerust een toetsdag noemen. Voor allebei de groepen:
het eerste gedeelte van een rekentoets,
toets woordenschat,
woorddictee,
toets aardrijkskunde.
Op het einde van de ochtend als beloning het Sinterklaasjournaal. En de dag hebben we afgesloten met een gymles. De kinderen genoten van blokjestrefbal!!!
Diep nadenken tijdens de rekentoets!

En veel nakijkwerk voor de juf!
 


woensdag 20 november 2013

Dagkalender 2014: Verborgen regels

Vanmiddag lag mijn bestelling in de brievenbus die ik bij uitgeverij Pica had gedaan. Het is een dagkalender 2014 voor mijn groep 5/6. De dagkalender gaat over verborgen regels. De verborgen regels verwijzen naar ongeschreven regels of gewoonten die, wanneer ze niet worden begrepen, de wereld tot een verwarrende plek kunnen maken waar je je geïsoleerd en buitengesloten voelt. De meeste mensen houden van regels, zolang deze consequent worden toegepast. Maar wanneer ze onduidelijk zijn, inconsequent worden gebruikt, of onuitgesproken zijn, kun je overstuur, verward of verontwaardigd reageren. Een verborgen regel kan ook een regel zijn die nooit wordt vereld, maar die je leert door het gedrag van anderen. Als je niet begrijpt wat anderen communiceren met hun gedrag, leer je echter ook de verborgen regel niet.

Ik zal wat voorbeelden geven van regels die in deze kalender staan.
- Maandag 6 januari 2014: Ga je vandaag naar school, dan kun je je leraar, klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes een gelukkig Nieuwjaar wensen.
- Maandag 3 februari 2014: Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur wordt overal in Nederland de sirene getest. Er is niets aan de hand. Je hoort de sirene precies 1 minuut en 26 seconden.
- Donderdag 20 maart 2014: Helpende gedachte bij een onvoldoende: "Het is niet gelukt om een voldoende te halen. Ik probeer het de volgende keer opnieuw."
- Donderdag 3 april 2014: Het is beleefd om volwassenen met "u" aan te spreken. Soms zegt een volwassene: "Zeg maar jij tegen mij." Dat betekent dat je geen u hoeft te zeggen.
- Dinsdag 6 mei 2014: Laat een leerling die graag alleen wil zitten in de pauze, met rust. Iedereen heeft recht op een eigen invulling van de pauze.
- Maandag 9 juni 2014: Helpende gedachte bij een onvoldoende: "Ik heb mijn best gedaan, meer kan ik nu niet doen."
- Zaterdag 12 juli 2014: Als je per ongeluk in je broek plast, drinken of eten morst, dan noem je dat: "Een ongelukje hebben."
- Maandag 18 augustus 2014: Foutjes maken op school is oké. Het betekent dat je het nog niet (helemaal) kan of dat je een "slordigheidsfoutje" hebt gemaakt. Je bent op school om te leren.
- Maandag 29 september 2014: Heb je hoofdluis? Schaam je niet. Dit kan ieder kind overkomen. Luizen zitten graag op schoon haar.
- Donderdag 16 oktober 2014: Stoeien is leuk, je kunt je energie kwijt en voor je motoriek is het ook goed. Er zijn twee belangrijke regels bij het stoeien: 1. Je mag elkaar geen pijn doen. 2. Meteen stoppen als de ander dat wil.
- Zondag 9 november 2014: Stemmen voor een tv-programma kost altijd geld. Vraag toestemming aan je ouders.
- Vrijdag 26 december 2014: Soms moet een ander om je lachen terwijl je geen grap maakt. Wil je weten waarom de ander lacht, zeg dan: "Kun je mij uitleggen wat er zo grappig is?"

Dit zijn twaalf voorbeelden uit de kalender verborgen regels. Het is zeer zeker een kalender die bruikbaar is in mijn groep.


Een fijne woensdag!

De week is al op de helft en ik begin aan mijn eerst werkdag op Mariadonk. Zoals gewoonlijk begonnen we met Estafette. Daarna ging juf Nikki rekenen met groep 5 en ik deed een rekenles met groep 6. Het onderwerp vandaag was liter - deciliter - centiliter. Al snel kwam er iemand op het idee om dit te vergelijken met meter - decimeter - centimeter. Het onderdeel meten is een moeilijk onderwerp.
Hoeveel water gaat er in een glas?

Hoeveel water gaat er in een kopje?

Hoeveel water gaat er in een beker?
De rekenles was zo om. In zo'n les merk je ook dat rekenen heel leuk kan zijn. De kinderen werkten met zoveel plezier.
Na de pauze stonden taal en spelling op het rooster. Deze week is een herhalingsweek dus is het vooral oefenen van wat de afgelopen weken is aangeboden. Klaar met je werk dan ga je verder met je taakkaart.

Spelling

Taakkaart: tafeltjes oefenen

Taakkaart: plusboek rekenen en yurls werkboekje Sinterklaas
De afgelopen weken zijn we bezig geweest met het onderwerp "sorry zeggen". We hebben deze les vandaag afgerond. Het laatste half uur van de ochtend stond muziek op het rooster. Twee Sinterklaasliedjes: Sinterklaas is verdwenen en In een Spaanse villa. Enthousiast werd er gezongen. We hadden nog net even tijd om naar het Sinterklaasjournaal van gisteren te kijken. En dan klinkt de zoemer: 12.30 uur, tijd om naar huis te gaan en te genieten van een vrije middag.
 
 

 


maandag 18 november 2013

Hoe overleef ik... de kleuters?

Dinsdag 5 november ben ik naar een congres geweest in Driebergen-Zeist. De titel van het congres was: Hoe overleef ik... de kleuters?
De eerste spreker was Martine Delfos. Haar eerste reactie was: Hoe overleven de kleuters... ons? Het was geweldig om haar te horen spreken. Taak van de leerkracht: Kinderen helpen vrienden maken. Sociaal de ander ontdekken. Leren begrijpen is communiceren, en communiceren is contact. Van contact wordt een mens rustig. Twee boeken van Martine Delfos over communiceren:
- Luister je ook wel naar mij?
- Ik heb ook wat te vertellen!

De tweede spreker was Marjan van der Maas. Zij is adviseur KPC Groep. Het onderwerp waar Marjan over gesproken heeft, was opbrengstgericht werken met kleuters. Zij heeft het met ons vooral gehad over observeren en peilen en alles wat hiermee te maken heeft.

De derde spreker was Hetty Booys. Zij is onderbouwleerkracht en coach basisschool Het Festival Zwolle. Hetty heeft vooral tips voor de praktijk gegeven. Zij werkt met vaste hoeken: bouwhoek, constructiehoek, zand/watertafel, tekenen/schilderen/knutselhoek, lees/schrijfhoek, lees/luisterhoek, rekenhoek, huishoek, themahoek, ontdekhoek.

's Middags heb ik eerst een workshop beginnende geletterdheid gevolgd bij Maud van Druenen. Maud is projectmedewerker Expertisecentrum Nederlands. We hebben het o.a. gehad over de tussendoelen beginnende geletterdheid, het aanbieden van een prentenboek, fasen schrijfontwikkeling, taalbewustzijn en alfabetisch principe. Zie ook www.detaallijn.nl en www.expertisecentrumnederlands.nl

De tweede workshop die ik volgde werd gegeven door Cathe Notten en ging over ontluikende gecijferdheid. Cathe is zelfstandig rekenadviseur, hoofdredacteur Volgens Bartjens, opleider Met Sprongen Vooruit. We zijn zelf actief bezig geweest met allerlei rekenspellen. Kijk hiervoor naar Rekenen in Sesamstraat, Rekenspellen in het basisonderwijs, Met Sprongen Vooruit.

Het was een heel waardevolle dag. Vanmiddag heb ik mijn collega's op basisschool Aventurijn mogen vertellen over deze dag. Fijn dat hiervoor belangstelling was.


"Juf, ik heb Sinterklaas gezien!"

Enthousiast kwamen de kinderen de klas in. "Juf, ik heb Sinterklaas gezien!" Verschillende kinderen waren verkleed als Zwarte Piet. Wat een pret! Ik heb de kinderen eerst laten vertellen over hun belevenissen met Sint en Piet. Daarna hebben we naar het Sinterklaasjournaal gekeken. De aflevering van afgelopen zaterdag. De komende weken wil ik met de kinderen het doepad Sinterklaas doen. Vandaag ben ik ermee begonnen. Ook leuk om thuis te doen: doepad Sinterklaas
Van 9.30 uur tot 10.30 uur hebben we gewerkt. De huishoek was veranderd in het kasteel van Sinterklaas. En wat ontdekten de kinderen in het kasteel van Sinterklaas.......een zak met pepernoten!!! Er was dus een Piet op school geweest.
De kinderen hebben hard gewerkt. Ik heb wat foto's van het werken gemaakt. De meeste werkjes werden bij de open haard gelegd.


Hamertje tik!!!


Samen puzzelen!!!

Zwarte Piet op de kralenplank!!!

Een boekje maken over jezelf.

Dat is een grote puzzel!!!
Na het werken was het tijd om wat te eten en te drinken. En daarna moest ineens de halve klas naar de wc. Kwam dat van de spanning????
We hebben nog heerlijk ruim een half uur buiten gespeeld.

's Middags begonnen we met een les in de gymzaal. Pietengym!!! Er raakten nogal wat Pietjes geblesseerd. Zelfs grote Piet Alex. Met rode hoofden van het rennen, springen, duikelen, klauteren gingen we terug naar de klas.
In de klas zijn we bezig geweest met de letter s van Sint. Wat was er veel meegebracht. De lettermuur hangt al bijna vol.
Daarna nog ruim een half uur werken. Na het werken alles netjes opruimen. En dan......naar huis.
 
Hard gewerkt, jongens en meisjes.
Het was gezellig!!!
Ik zie jullie volgende week maandag weer. 
 
 
 
 
 
 zondag 17 november 2013

90000 Bezoekers voor mijn yurls!!!

Wow, geweldig, 90000 bezoekers voor mijn yurls http://jufanita.yurls.net/ Op naar de 100000!!! Dat zou een geweldige mijlpaal zijn. Toch verwacht ik die mijlpaal rond carnaval te bereiken.
Alle gebruikers van mijn yurls: Bedankt!!! Bedankt leerlingen, ouders, collega's, familie, vrienden en bekenden van Twitter en Facebook. Ik had dit 25 juli 2010 nooit kunnen denken. Op die dag ben ik ermee begonnen. We zijn nu ruim drie jaar verder........geweldig!!!


vrijdag 15 november 2013

LOOTJES TREKKEN........EEN FEEST!!!

Vanmiddag was het dan zover: lootjes trekken. Aan het begin van de middag hebben we gekeken naar het Sinterklaasjournaal van gisteren. Ook hebben enkele kinderen weer hun pakje mogen volgen op de stoomboot van Sint. Ook leuk om thuis te doen. Ga maar naar de site van het Sinterklaasjournaal en klik op naar de stoomboot: sinterklaasjournaal Zo leuk!!!
Hierna zijn we gewoon gaan werken, tenminste dat hebben we geprobeerd. Rond 15.00 uur zouden we de lootjes gaan trekken. Toch nog geschreven en geschiedenis gedaan.
En dan is het 15.00 uur. De juf heeft de zak met lootjes. We maken het schemerig in de klas. Op de achtergrond Sinterklaasmuziek. Om de beurt een lootje trekken en achter de stoel van de juf kijken of je niet jezelf hebt getrokken. O, o, wat spannend. Mijn fototoestel heb ik aan een leerling van groep 6 gegeven. Hier het resultaat.......Wat een vrolijke, blije kinderen!!!
Het was echt genieten vanmiddag om de kinderen zo enthousiast te zien.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


woensdag 13 november 2013

Een fotoverslag van week 46

Maandag 11 november,
een gezellige dag met groep 1/2A op Aventurijn.
Wat leuk is dat spelen met klei!


Wat wordt hier netjes gekleurd op het krijtbord!


Piccolo, wat doen ze dat graag. Mag ik het ook voor vanmiddag plannen, juf?
Mooi hè, juf!
 
Woensdag 13 november,
een fijne ochtend met groep 5/6 op Mariadonk.Met veel plezier wordt het droedelspel gespeeld.

Het bespreken van elkaars stelopdracht.
 


Spelling: woorden die eindigen op ig zoals jarig.

Donderdag 14 november,
een feestje in groep 5/6. Gezellig!!!


 

Vrijdag 15 november,
de dag van de rapporten en het trekken van de lootjes.
Lekker lezen!

Rekenen: moeilijke deelsommen zoals 72:4=

Minipad over de duinen
's Middags is het dan zover: lootjes trekken.
Daarover vertel ik in een volgend blog.