vrijdag 31 januari 2014

Vrijdag 31 januari

We begonnen de dag met het maken van de laatste Citotoets: deel 3 Begrijpend luisteren voor groep 5. Op de foto is te zien hoe geconcentreerd de kinderen kijken en luisteren naar een fragment op het digibord. Over zo'n fragment worden dan vragen gesteld.
Na zo'n intensief half uurtje tijd om even lekker te genieten van een boek.

Groep 6 was ondertussen bezig met werk op de computer.


Een leuke activiteit vanmiddag was ook het oefenen van de tafeltjes met spelletjes die juf Marjolijn speciaal voor onze groep 5 heeft gemaakt.


En dan is het nu weer weekend!!!
Fijn weekend voor iedereen!!!
 
 

 
donderdag 30 januari 2014

We zijn allemaal blij!!!

We zijn allemaal blij!!!! De kinderen én de juffen. We zijn klaar met de Citotoetsen. Eh, bijna klaar. Morgenochtend nog eentje om 8.45 uur. En dan echt helemaal klaar. Wat zijn we daar blij om. De kinderen hebben een groot compliment verdiend voor hun inzet. Gelukkig hebben we vanmiddag wel buiten kunnen gymmen. Eerst dacht ik dat dat niet zou lukken. Maar het lukte wel. En wat was het heerlijk om buiten te zijn, om je eens goed uit te leven. De komende week wordt weer een gewone week, een week zonder toetsen. Wat fijn!!!


woensdag 29 januari 2014

Weer vier vijfdegroepers met een yurls!!!

Weer vier vijfdegroepers met een yurls!!! Meer dan de helft van de klas is nu enthousiast bezig met yurls. Elke keer als er weer een nieuwe yurls is, mag de leerling de yurls presenteren aan de klas. Vandaag aandacht voor de volgende yurls: yurls Ashley over allemaal leuke dingen, yurls Carlijn over van alles wat en yurls Suzie, Gino over paarden en honden. Knap gedaan, dames en heer. Op naar de 100 bezoekers!!!

maandag 27 januari 2014

Hoe werkt Mini Loco

In onze klas maken we ook gebruik van de leerspellen van Mini Loco. Net als Pico Piccolo doen de kinderen Mini Loco ook graag: filmpje Hoe werkt het ook al weer?
Ook populair bij de kinderen is het ontwikkelingsmateriaal Keer om.
Als de kinderen er eenmaal mee begonnen zijn dan kunnen ze er bijna niet mee stoppen. Ook bij de vrije keuze 's middags worden Pico Piccolo, Mini Loco en Keer om veel gekozen.
Maandag 27 januari

Weer een nieuwe schoolweek. Ik hoor mensen praten over ziek zijn. Maar in onze groep was iedereen present!!!
Flip de Beer had een heeeeeeeeeeeel leuk weekend gehad.
Deze week is het thema: winter. We hebben geluisterd en gekeken naar het digitale prentenboek: Kikker en de sneeuwman. U vindt het terug op mijn yurls, op de pagina Schatkist winter, in de middelste kolom http://jufanita.yurls.net/nl/page/802752#topboxes  Eén van de leerlingen heeft met behulp van het boek het verhaal naverteld. Dat deed ze heel goed.

We hebben een uur gewerkt. Na het werken fruit eten en drinken. En daarna heerlijk buiten spelen.
's Middags begonnen we met een gymles. Daarna een rekenactiviteit rondom allerlei begrippen: ga op je rechterbeen staan, pak je linkeroor vast, kijk voor je, kijk achter je, kijk naast je. Pompom en Flip de Beer hadden zich verstopt. Op mijn aanwijzingen moesten de kinderen Pompom en Flip gaan zoeken. De begrippen rechts en links zijn nog erg moeilijk voor de kinderen.
Na deze rekenactiviteit hebben we nog drie kwartier gewerkt. En toen was het weer tijd om alles netjes op te ruimen. Dat hebben de kinderen prima gedaan.
Hieronder nog wat foto's van het werken.
Pico PiccoloWie bouwt de hoogste toren van kapla?

Mooi hè!

Gezellig in de leeshoek!

Kleien!
 
Nog een leuk nieuwtje: Juf Sharina heeft afgelopen vrijdag haar rijbewijs gehaald. Hieperdepiep hoera!!!
En ook afgelopen vrijdag: ik behaalde met mijn yurls http://jufanita.yurls.net/ een mijlpaal: 100000 bezoekers.
Ter informatie een filmpje over Pico Piccolo:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
zaterdag 25 januari 2014

Vrijdag 24 januari

We zijn natuurlijk niet de hele dag bezig geweest met yurls. We hebben een heleboel andere dingen gedaan.
We hadden het kalenderblad van donderdag nog niet besproken.
Soms moet een ander om je lachen terwijl je geen grap maakt.
Dat kan verwarrend zijn.
Vraag dan: "Kun je mij uitleggen waarom je lacht?"

Het kalenderblad van vrijdag 24 januari:
Laat de kraan niet lopen terwijl je je tanden poetst.
Hiermee bespaar je water.

Groep 6: taalwerk. Herhaling van de stof van deze week.

Groep 5: spelling "ou"

Groep 6: digitale toets Cito Woordenschat M6

Groep 5: digitale toets Cito Woordenschat M5

Groep 6: schrijven

Groep 5: schrijven

Groep 5: taalwerk. Herhaling van de stof van deze week.
 
En dan is het weekend. Groep 5/6 heeft dat zeker verdiend.
Ik zie jullie weer as. woensdag. Met een traktatie!!!
Met mijn yurls http://jufanita.yurls.net/ een mijlpaal bereikt:
100000 bezoekers!!!
Dat moet gevierd worden.
 
 
 
 
 
 
 
 


Nog een zesdegroeper met een yurls!

yurls Matthew Dit is de link van de yurls van nog een enthousiaste zesdegroeper. De yurls ziet er prima uit. De afgelopen dagen heeft hij heel goede vragen aan mij gesteld. En dit is het resultaat. Hij is van plan om te "yurlsen" over allerlei onderwerpen. Geweldig!!! Op naar de 100 bezoekers!!!

Twee dames uit groep 6 met een eigen yurls!

Wat hebben jullie dit super gedaan, meiden. Een eigen yurls........en jullie hebben zo weinig hulp van de juf gehad. Thuis zijn jullie aan de slag gegaan. Het ziet er SUPER uit!!! Nu op weg naar de 100 bezoekers. Hier zijn de links: yurls Senna yurls Lisa


vrijdag 24 januari 2014

Een groepsyurls over voetbal!

Drie enthousiaste jongens uit groep 6 hebben met z'n drieën een yurls gemaakt over voetbal: yurls Devin Jorrit Nick Wat een fantastische prestatie. Ik heb er al een leuk filmpje van op mijn yurls gezet. Ze hebben al heel wat pagina's gemaakt. Een prima opzet!!! Knap gedaan, jongens. Op naar de 100 bezoekers.


De eerste vijfdegroeper met een eigen yurls!

Geweldig!!! Ook leerlingen van groep 5 zijn begonnen met "yurlsen". En de eerste is vandaag openbaar gegaan. Wat ben ik trots op haar. Geen vragen aan mij gesteld maar thuis aan de slag gegaan met de hulp van haar ouders denk ik. De naam van haar yurls is "van alles". Ga zo door, jongedame, op naar de 100 bezoekers. Hier is de link: yurls Sanne

donderdag 23 januari 2014

De eerste zesdegroeper met een eigen yurls!!!

Wow!!! Super!!! De eerste zesdegroeper met een eigen yurls. Hij heeft enkele vragen aan mij gesteld. Maar het meeste heeft hij zelf uitgezocht. Hij mag trots zijn op zichzelf. Hier is de link: yurls mike Op weg naar de 100 bezoekers!!!  

Donderdag 23 januari

Weer een blog zonder foto's. Ik heb het fototoestel vanmorgen zoals altijd op mijn bureau gelegd. Maar weer zo druk bezig geweest.......niet aan foto's gedacht.
We begonnen de dag met lezen. Daarna een uur rekenen. Groep 6 heeft een methodegebonden toets gemaakt met opdrachten die behandeld zijn in de projecttaken. Ik ben heel benieuwd hoe ze dit gedaan hebben. Aan de orde kwamen o.a. meten, tijd, geldrekenen.
Na de pauze stonden taal, spelling en verkeer op het rooster. Het onderwerp van de taalles van groep 5 was verwijswoorden. Bijvoorbeeld: Anja gaat naar school. Ze gaat graag naar school. Het verwijswoord is "ze" en het verwijst naar "Anja". Groep 6 had een moeilijk onderwerp. Als je of jij het onderwerp is en achter de persoonsvorm staat dan schrijf je de persoonsvorm in de ik-vorm. Bijvoorbeeld: Ga je met mij mee? Maar in de volgende zin geen ik-vorm: Luistert je hond goed naar jou. Geen ik-vorm omdat "je hond" het onderwerp is.
's Middags stonden aardrijkskunde, schrijven (alleen groep 5) en gym om het rooster. We hebben buiten trefbal gespeeld. De kinderen spelen heel fanatiek. Verliezen blijft moeilijk maar het gaat al beter dan aan het begin van het schooljaar. Ook op dit gebied hebben de kinderen veel geleerd.
Tot slot hebben we nog gekeken naar de uitzending van Nieuws? Uit de natuur! over poten. Als u thuis wilt kijken dan geef ik u de volgende tip: de nieuwste aflevering wordt sinds 2014 elke vrijdag om 17.35 uur uitgezonden afleveringen-2013-2014

woensdag 22 januari 2014

Het was weer een fijne dag met groep 5/6!

De dag is omgevlogen. We kwamen tijd tekort. Zelf ben ik zo intensief bezig geweest met de groep dat het me niet gelukt is om wat foto's te maken. We begonnen zoals gewoonlijk met Estafette. De meeste groepen hebben hun boek nu uit. Binnenkort gaat juf Adje nieuwe groepen maken. Na het lezen hebben we een citotoets gemaakt: CITO Woordenschat deel 1. De kinderen hebben er erg hun best op gedaan. De kinderen die de toets al digitaal gemaakt hadden, hebben hard gewerkt aan de taakkaart. Na de pauze stonden rekenen, spelling en taal op het rooster. Groep 6 heeft zelfstandig gerekend terwijl ik met groep 5 een projecttaak deed. Het onderwerp bij groep 5 was geldrekenen. Bij spelling was het onderwerp de au(w) bij groep 5. En bij groep 6 kwamen woorden aan de orde als rugzak, woorden waarbij je de z in het midden niet goed kunt horen, klinkt als een s. In de taalles kwam bij beide groepen het onderwerp spreken aan de orde. De kinderen van groep 5 gaan volgende week aan elkaar een fantasieverhaal vertellen. Vandaag hebben ze dit voorbereid. Hoe vertel je zo'n verhaal spannend? De kinderen van groep 6 gaan volgende week in groepjes met elkaar discussiëren over de volgende stelling: De opwarming van de aarde is een zaak van volwassenen en niet van kinderen. Ook deze discussie hebben we vandaag voorbereid. En dan gaat ineens de zoemer en is het tijd om naar huis te gaan. Met enkele kinderen heb ik nog gepraat over yurls. Ook voor mij gebeurden er toen dingen op de computer die ik niet kon verklaren. Ik hoop dat het me lukt om kinderen die enthousiast zijn op weg te helpen.

dinsdag 21 januari 2014

Een dinsdag op Aventurijn

Voor één keer heb ik met juf Els geruild: juf Els was er gisteren en ik vandaag.
Als voorbereiding op het voorleesontbijt vanmorgen hebben we vandaag eerst geluisterd en gekeken naar het digitale prentenboek: De olifant en de krokodil. De kinderen hebben ook een liedje geleerd over een krokodil: De krokodil ligt in het water, de krokodil ligt helemaal stil. De krokodil komt steeds een stukje nader. Hap! Au! En bijt je in je bil. Met veel plezier zongen de kinderen het liedje.
Hierna hebben we een heel uur gewerkt. Wat hebben de kinderen veel gedaan. Een compliment voor allemaal. Na het fruit eten en drinken hebben we nog heerlijk buiten gespeeld.
's Middags hebben we eerst het lied herhaald. Van 14.00 uur tot 14.45 uur hebben we gegymd. Voor en na de gymles hebben we gewerkt. De dag is omgevlogen. Hieronder nog wat foto's van deze gezellige dag. Nu zeg ik weer: Tot maandag!
Kleien

Een kralenplank

Kapla

Een cel van kapla

Een huis zonder dak van kapla

Puzzelen

In de leeshoek

Een kleurplaat: de K van Krokodil

Heel veel plezier morgenochtend!!!
 
 
 
 
 
 
 


zaterdag 18 januari 2014

Hockeyteam de Sterren: Nieuwe uitdagingen

Met veel plezier heb ik vanavond het boek Hockeyteam de Sterren Nieuwe uitdagingen gelezen. Dit boek is geschreven door Marlies Slegers.
Dit is het vijfde boek uit de serie Hockeyteam de Sterren.
 
Florine en Julia zitten inmiddels een paar weken in de brugklas en dat is wennen. Er is opeens zo veel meer te doen. En met hockey hebben ze het ook superdruk. Ze zitten nu in de MC1 en er wordt veel van ze verwacht. Extra trainingen, zorgen dat ze goed uitgerust zijn, gezond eten en ook nog eens hockeytraining geven aan een aantal lastige jongetjes. Dan wordt Florine gevraagd om te zingen bij School-Voice, de schoolband. Dat wil ze heel graag, alleen zijn de repetities precies op de avond dat ze ook hockeytraining heeft.
Het boek draait ook om de vriendschap tussen Florine en Julia. Zal de vriendschap van Florine en Julia standhouden door alle nieuwe uitdagingen die op hun pad komen? Ik weet het, jullie zullen daarvoor het boek moeten lezen.
Een ander pluspunt van het boek is dat ook het onderwerp diabetes besproken wordt. 
Meer informatie over Marlies Slegers kun je hier vinden: marliesslegers
 
Ik kan iedereen vanaf ongeveer 10 jaar dit boek aanraden om te lezen. Je leest het in één ruk uit.


vrijdag 17 januari 2014

Groep 5/6 enthousiast voor yurls!!!

Een heleboel kinderen van groep 5/6 zijn heel enthousiast voor yurls. Ze vinden het leuk om met mijn yurls http://jufanita.yurls.net/nl/page/ te werken. Maar het enthousiasme gaat nog verder. Er zijn kinderen die heel graag een eigen yurls willen. Hoe dat je dat, juf? Ik vertelde de kinderen dat je eerst een account moet maken. Dat kun je doen door op mijn yurls bovenaan op Doe mee met yurls! te klikken. Natuurlijk zei ik de kinderen dat ze dit altijd eerst aan papa en mama moeten vragen. En dan juf, hoe dan verder? Ik heb het inloggen voorgedaan en laten zien hoe je een filmpje kunt toevoegen aan je yurls. Ik heb laten zien hoe je iets van een andere yurls kunt toevoegen aan jouw yurls. Dat mag namelijk want yurls is DELEN!!! Na schooltijd kwamen er ook nog kinderen met vragen. Ik heb de kinderen gezegd dat ik ze altijd op weg zal helpen als ze een account hebben. Dit is ook nog handig: http://support.yurls.net/nl/page/ Deze pagina beantwoordt vast en zeker veel vragen.
Wat heb ik genoten van het enthousiasme van de kinderen!!!

 

woensdag 15 januari 2014

We zijn verhuisd!!!

Groep 5/6 is verhuisd. Morgen starten we in ons nieuwe lokaal naast groep 7/8. De kinderen hebben SUPER meegeholpen met de verhuizing. Rond 10.00 uur kwam mijnheer Ad naar onze klas. Met de hulp van vijf kinderen heeft hij alle boeken/werkboeken/schriften uit de open kasten verhuisd naar ons nieuwe lokaal. Om 12.00 uur was de grote verhuizing van tafels en stoelen. Wat hielpen de kinderen elkaar goed. Zelf ben ik bijna tot 17.00 uur bezig geweest met de verhuizing van de handleidingen en de rest. De rest was heel wat!!! Wat zat er nog veel in de dichte kasten. Ik ben blij dat de verhuizing achter de rug is. Morgen weer gewoon aan het werk in ons nieuwe lokaal.
Ons oude lokaal


Ons nieuwe lokaal
 
 


maandag 13 januari 2014

Het was weer fijn, om op Aventurijn te zijn!!!

Een heel fijne dag gehad met de kleuters van groep 1/2A van Aventurijn. De dag is omgevlogen.
Flip de Beer had weer een heel leuk weekend gehad.
Na een kringgesprekje over het weekend ging ik verder met een taalactiviteit. Een kort versje over de winter dat ik terwijl ik het zei ook opschreef.
Het leukste van de winter is: een sneeuwpop, een sneeuwpop.
Het leukste van de winter is: sneeuwpoppen!
We hebben gepraat over de begrippen: letter, woord, zin. We hebben het ook gehad over korte en lange woorden. Sneeuw-pop-pen, klap dit woord maar eens. Drie klappen, het langste woord van dit versje.
Na de taalactiviteit zijn we gaan werken. Het kleigroepje heeft een heeeeeeeeeeeel lange slang gemaakt. Juf Kitty kwam ernaar kijken. De lengte van de slang was 33 voetstappen.

Na het werken hadden we wel zin in ons fruit en drinken. Nog een stukje voorgelezen uit Het grote boek van Pietertje Pet. En toen heerlijk naar buiten.
's Middags begonnen we weer met buitenspelen. Toen we weer binnen waren, heeft een oudste kleuter een boekenbeurt gedaan. Knap hoor, een heel boekje voorgelezen.

Er waren ook al drie kinderen die een "klok" meegebracht hadden want klokken, wekkers, horloges, tijd is het thema van deze week.
Er stond ook nog een rekenactiviteit op het rooster. Wat past er allemaal in de nieuwe tas van de juf? Een mobiel.....ja!!! Een krant.......dan moet je hem opvouwen, juf!!! Een regenjas......ook opvouwen, juf!!! Op deze manier waren we bezig met meten, oppervlakte, omtrek, groot, klein, groter, kleiner.
Tijdens het werken heeft het kleigroepje weer een heeeeeeeeeeeel lange slang gemaakt. En toen we gingen meten, bleek ook de lengte van deze slang 33 voetstappen te zijn.

Volgende week zien jullie mij op dinsdag. Juf Els en ik hebben voor één keertje geruild. Juf Els is er dus 20 januari en ik ben er dinsdag 21 januari.