maandag 9 september 2013

Een dag werken met kleuters vliegt om!

Vandaag begonnen we alweer aan de vijfde schoolweek. De maandag begint altijd met een praatje over het weekend, de belevenissen van Flip de Beer, de scheurkalender van Pompom en het bespreken van de dagplanning.
De rekenactiviteit had als doel verkort kunnen tellen met sprongen van 2. Eerst gingen we tellen op een speciale manier: het ene getal zeggen we heel zacht en het volgende getal zeggen we hardop, 1 zacht, 2 hard, 3 zacht, 4 hard enz. Wie kan er alleen de getallen opzeggen die we hardop zeggen? Deze stap was voor de meeste kinderen erg moeilijk.
Ik zette de gymschoenen op tafel. Hoeveel schoenen staan er? Je kunt tellen 1, 2, 3, 4 enz. of 1 zacht, 2 hard, 3 zacht, 4 hard enz. of 2, 4,6, 8, 10. Dit laatste lukte een paar kinderen.
Eén iemand lukte dit zelfs tot 14: 2, 4, 6 ,8 10, 12, 14.
Van 09.30 uur tot 10.20 uur hebben we gewerkt. Aan het planningsbord was een nieuw materiaal toegevoegd: Keer om.

Keer om bestaat uit een houten houder waaruit drie kleine stokjes steken. Op deze kleine stokjes kan een ronde kaart geplaatst worden. Op deze kaart staan allemaal kleine rondjes met een gekleurde rand, met daarin een plaatje. Bij dit plaatje moeten de kinderen het bijpassende plaatje zoeken van de plaatjes die om de rand staan. Bij dit plaatje leggen zij het houten stukje die in dezelfde kleur is, als de gekleurde rand van het desbetreffende rondje. Als de kinderen op deze manier alle houten stukjes gedaan hebben, kan de plaat omgedraaid worden en kunnen de kinderen zichzelf controleren en corrigeren. Doel van het materiaal: de kinderen leren verbanden zien, de kinderen leren ordenen en paren zoeken.
Ook nieuw op het planningsbord:

Na het werken hebben we lekker wat gedronken en ons fruit gegeten. Op het einde van de ochtend nog 40 minuten buiten spelen.

's Middags begonnen we met een gymles. Meneer Alex, juf Moniek en juf Nicole hadden 's morgens voor ons de materialen klaargezet. Vandaag waren we geen dieren maar piraten. De piraten gaan binnenkort met een schip mee. Daarvoor moeten ze eerst goed trainen. In de zaal stonden allerlei klautersituaties. En een glijbaan, dat was wel heel erg leuk. Op het einde van de les hebben meneer Alex, juf Sharina en ik alles weer opgeruimd.
Terug in de klas hebben we gekeken naar een powerpoint van het boek Het Kleurenwinkeltje van Marianne Busser en Ron Schröder. De pp had ik gekregen van juf Margriet van Diepen. Waar twitter al niet handig voor is!!! Daarna nog een half uurtje werken. En toen was het weer tijd om naar huis te gaan.
Tot volgende week allemaal!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten