zaterdag 10 augustus 2013

iep!

Vanavond heb ik genoten van de ontroerende film: iep! Ik had de dvd van deze film bij de bibliotheek geleend.

Iep! is een Nederlandse familiefilm uit 2010 onder regie van Rita Horst , naar een verhaal van kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen.
 
Het verhaal gaat over een piepklein meisje met vleugels dat in de bosjes ontdekt wordt door een vogelspotter. De man weet niet goed wat hij met het "ding" aan moet, hij denkt dat het een vogel is. Zijn vrouw vindt het echter meer op een mens lijken, een meisje. Ze besluiten haar Vogeltje te noemen, maar omdat het meisje zelf niet goed kan praten en niet alle woorden goed uit kan spreken, noemen ze haar Viegeltje. Dit is een naam die ze zelf wel kan uitspreken. Ze nemen de opvoeding op zich en proberen van Viegeltje een grote dame te maken. Het meisje heeft echter geen handen, maar vleugels, en kan hierdoor veel dingen niet wat normale kleine meisjes wel kunnen. Dan arriveert de winter weer in het land: Viegeltje vliegt met de andere vogels mee richting het warmere zuiden. Is Viegeltje dan toch een vogel? Het echte avontuur voor Viegeltje en haar opvoeders begint eigenlijk pas hier. Haar opvoeders besluiten haar te zoeken en telkens wanneer ze haar vinden, vliegt Viegeltje weer weg. Ze moeten accepteren dat Viegeltje niet zomaar een mens is en niet voor niets vleugels heeft. Ze besluiten haar los te laten, maar hopen wel dat Viegeltje nog eens bij ze terug komt, bijvoorbeeld wanneer het zomer is.
 
De rol van Viegeltje wordt gespeeld door Kenadie Jourdin-Bromley. Kenadie Jourdin is een Canadees meisje met primordiale dwerggroei, een zeer zeldzame groeistoornis. Op het moment van filmen was ze 7 jaar en 76 centimer lang.
Paul de Leeuw heeft een gesprek gehad met Kenadie Jourdin en haar moeder.

Ik heb genoten van de film. Ik ben benieuwd naar het boek. Dat heb ik klaarliggen om te lezen. 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten